Des d’UPIMIR, patronal de residències i centres de dia, ens permetem el enviar-te aquest text, per posar-te en context de la greu situació creada per part de la patronal impulsora, del que volen anomenar primer conveni català del sector, (ara per ara no és més que un document d’intencions sense més valor), passem a explicar-te des del nostre punt de vista que està passant i a qui beneficia clarament el que es proposa.

El nostre sector regeix el seu marc laboral segons el Conveni col·lectiu marc estatal de serveis d’atenció a les persones dependents i desenvolupament de la promoció de l’autonomia personal el qual és ara per ara l’únic vàlid i legalment aplicable a Catalunya, i el qual clarament indica que per sortir d’ell mateix s’ha de comptar amb la seva autorització.

Des d’una de les patronals del sector al nostre territori, es decideix de forma unilateral i amb total obscurantisme, impulsar un document el qual, segons se’ns indica, està pactat i tancat amb el DTASF per això és en la totalitat del seu contingut inamovible.

Se’ns cedeix de forma absolutament arbitrària i ultratjant una única cadira en la possible taula de conveni (indicar que UPIMIR suma com a associats a 179 NIF i més de 5.450 treballadors) i se’ns iguala a altres patronals amb una representativitat anecdòtica però similar a qui elabora el document, als quals se’ls dona  també una cadira.

La nostra resposta al costat de sis patronals més és clara, (AQUI tens enllaç de l’escrit). Així no es pot iniciar res de res, o és que només hi ha un actor empresarial en el sector?.

Evidentment la nostra negativa a ser acòlits del promotor del document ens costa que la cadira reservada se’ns retiri. Aquesta conducta prepotent i pròpia d’altres temps ja liquidats, encara deixa més en evidència el tarannà autoritari i la manipulació interessada del que havia de ser un gran acord entre tots, una cosa, segons les seves pròpies paraules, històrica i afegeixen per a més INRI responsable.

Però si anem al fons de la qüestió no es tracta d’una rebequeria per ultratjar als socis de les patronals no firmants i considerar-los inexistents, es tracta que el document que se’ns vol obligar a acceptar sense discussió possible, deixa fora a més del 70% del sector i només beneficia un 6% dels treballadors, (segons fonts sindicals s’afectarien menys de 170 centres i menys de 9.000 treballadors) alguns d’aquests centres a més no podrien econòmicament suportar una pujada del  6% de salaris i la corresponent quota patronal, amb un increment de tarifes de només el 4%, (exemple: centres de menys de 50 places encara que tinguin més del 60% de facturació publica). Llegiu-lo amb deteniment aquí teniu el seu enllaç i valorin que els centres privats, centres amb PEVS i centres col·laboradors i / o parcialment concertats de menys del 60% de facturació en places de la “xarxa” no són contemplats en aquest document, i queden en mans del conveni nacional, el que ara regeix, per això està clar que els únics beneficiats són els centres de gestió i els concertats de mida gran.

Si això és un acte de responsabilitat que vingui Déu i ho vegi, això no és més que un vestit fet a mida per a uns pocs (permetin-me evitar especificar més) aquests que creuen ser tot el sector i poder per això dictar les regles de la mateixa. Aquí el més important és conèixer la legalitat o no del suposat  I conveni català i si l’autoritat laboral autoritzarà una cosa que només beneficia una minoria de centres i treballadors amb una tipologia molt concreta i discriminatòria per a la resta.

UPIMIR defensa una taula de diàleg prèvia a qualsevol document, en la qual estiguin tots els representants de sector i puguin expressar lliurement sense coaccions seva opinió, el futur és de tots, no només dels que es creuen els elegits. Després de la redacció d’un nou document es podria valorar com encaixar-ho amb els agents socials i amb la legalitat vigent. Començar com han decidit alguns, incomplint el ja legislat i excloent a una gran majoria d’empreses, diu ben poc de qui així pretenen dignificar un sector.

Necessitem ara més que mai que siguis participi del que passa, de com, si això tira endavant, els teus treballadors seran de segona categoria i per això cada dia et serà més dificultós trobar qui vulguin treballar en el teu centre, de com s’obre una terrible bretxa sectorial amb centres de primera i centres de segona i com ens / t’intenten ignorar i a mig termini acabar amb els centres que no es contemplen en aquest acord.

El model de sector social pel qual advoquem, ha de ser inclusiu, contemplar totes les categories i tipologies dins el marc legal i donar l’opció al ciutadà de l’elecció que cregui que més s’adapti a les seves necessitats. Els treballadors han de tenir tots els drets igualitaris, doncs el seu marc professional i la seva jornada laboral és la mateixa. (El document ni entra a discutir aquestes circumstàncies, evidentment perquè legalment no pot fer-ho), és a dir es deixa clar que l’única cosa important en un conveni és el salari, també en això no compartim sensibilitats.

Des d’UPIMIR mai va ser la nostra premissa l’exclusió i per això som una patronal transparent, sense interessos partidistes, i sense res a amagar, els nostres associats són empresaris de PIMES com tu, i UPIMIR en la seva condició de membre de la junta de PIMEC, així els defensa i defensarà.

Necessitem la teva complicitat i la teva associació com a empresa a la nostra patronal que t’oferim com la teva, sens dubte. Només si som forts i molts, podem defensar-nos mútuament.

Ara no hi ha neutralitat ni equidistància perquè altres ja han mogut fitxa i van a la seva, interessadament, sense comptar amb nosaltres. Ara no val abstenir-se i situar-se al “això no va amb mi” o “ja s’ho faran, nosaltres a lo nostre”. Ara ens comptaran i van a veure quants som, i si no estem aquí molts i sumant, no tindrem la força suficient. No pots no estar, com a mínim per donar el teu suport als que volem defensar i defensar-nos davant aquests riscos objectius que no són paraules, són fets.

Si no ho veus correcte sempre ens quedarà l’haver advertit del que pot passar i, ja està passant, i de la nostra indubtable honorabilitat al respecte.

SIGNAT: Marina Casas Gargallo    Directora Operativa

DOCUMENT CATALÀ-CASTELLÀ    CLICA AQUI